Items where Author is "Trajkova, Nevenka"

Group by: Item Type | No Grouping
Number of items: 89.

Article

Trajkova, Nevenka (2018) Интегрирањето на современи музички дела во едукативниот и методолошки процес за развој на техниката на пијанистот. Годишен Зборник - 2017 Музичка Академија УГД, IV (4). pp. 107-116. ISSN 1857-7296

Trajkova, Nevenka (2014) Culture and Human Development Through Music Education: Specifics of the Interpretation and Complementariness in Chamber Musicianship, Characteristic for the Educational Development of Music Students. International Journal of Sciences, 14 (1). pp. 538-545. ISSN 2307-4531

Trajkova, Nevenka (2014) The Educational Process in Mastering and Developing Pianistic Technique through Performance of Modern Pieces for Intermediate and Advanced Level Students. International Journal of Sciences:, Vol 13 (No 1). pp. 357-365. ISSN 2307-4531

Trajkova, Nevenka (2011) Михайло Трандафиловски и неговият цикъл „Cekori” (Крачки) за цигулка и пиано. Muzikalni Horizonti, 11 (6). pp. 21-23. ISSN 1310-0076

Trajkova, Nevenka (2011) Неофолклорните толкувања на жанрот соната и сонатина во областа на камерното дуо. Музика, 14 (17). pp. 29-42. ISSN 1409-6579

Trajkova, Nevenka (2011) Синтеза на додекафонија и модалност: Тенденции во камерното творештво на Гоце Гавриловски концептот на делото „CIRCLE“. Годишен зборник 2011, Факултетот за музичка уметност, 2 (2). pp. 79-90. ISSN 1857-7296

Trajkova, Nevenka (2010) Интерпретацијата и комплементарноста како проблеми во ансамблото музицирање, поставени од принципите и карактеристиките на современите македонски композитори. Музика, 13 (16). pp. 73-82. ISSN 1409-5579

Conference or Workshop Item

Trajkova, Nevenka (2015) Меѓународна научна конференција- Своге, Р. Бугарија „Симпозиум по въпросите на камерното изпълнителско майсторство и концертна програма' Презентација. In: Меѓународна научна конференција- Своге, Р. Бугарија, 19-20 May 2015, Своге, Р.Бугарија. (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2011) Стојан Стојков : Неофолклорните толкувања на жанрот соната и сонатина во областа на камерното дуо. In: Струшка музичка есен, 2011, Струга, Македонија.

Trajkova, Nevenka (2010) Интерпретацијата и комплементарноста како проблем во ансамбловото музицирање (на солистички инструмент со придружба на пијано), поставени од композиторските принципи и карактеристики на современите македонски композитори. In: Струшка музичка есен, 10-12 Sept 2010, Струга, Македонија.

Project

Trajkova, Nevenka (2014) Mеѓународен Арт фестивал „Дојрана“ 20-28 јуни 2014 Дојран, Невенка Трајкова - уметнички директор на фестивалот. [Project] (Unpublished)

Performance

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Velkova, Pamela (2020) Настап на 9 от Интернационален фестивал „Entrerritmos“ 2020 Лараче, Мароко. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2019) Настап по повод прaзник на градот Свети Николе. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2019) Настап со студент по виолина од класата на Проф.Софија Никоска на изложба организирана од УГД во Уметничка галерија „Безистен“ на 27 мај 2019. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Trbojevik, Natasa (2019) Настап на концерт со студентите од вокално-инструменталниот оддел на Музичката академија при УГД во Велес. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Trbojevik, Natasa (2019) Настап на концерт со студентите од вокално-инструменталниот оддел на Музичката академија при УГД во Штип. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Trbojevik, Natasa (2019) Настап на концерт со студентите од вокално-инструменталниот оддел на Музичката академија при УГД во Кочани. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2019) Настап на д-р Невенка Дуковска и м-р Кристина Палија како Дуо Грациозо на Хуманитарен концерт во Центар за култура „Ацо Ѓорчев “ на 18 април 2019, Неготино. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2018) Настап со студентите при УГД од класата по соло пеење на Проф. Марјан Николовски, по повод празникот на градот Свети Николе 19 декември 2018. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2018) Настап на Дуо Грациозо по повод празникот ослободување на градот Неготино. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2018) Настап на д-р Невенка Дуковска и м-р Кристина Палија како "Дуо Грациозо" по повод празникот на градот Демир Капија. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Trajkova, Aleksandra (2018) Концерт на Дуо Grazioso во рамките на фестивалот „M`DIQ MOSAIQUE“ во Мароко, 2018. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2017) Новогодишен концерт на дуо Грациозо - „Музичка разгледница“ во Мултимедијален центар УГД Штип. [Performance] (Unpublished)

Miteva, Zlatka and Trbojevik, Natasa and Pavlovski, Branko and Trajkova, Nevenka (2017) Новогодишен концерт на студентите од катедрата за дувачки инструменти (Флејта, кларинет и камерна музика). [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Velkova, Pamela (2017) Концерт на современа македонска музика Трио Grazioso во Кавадарци. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2017) Концерт на дуо Grazioso во Лараче, Мароко. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2017) Концерт на дуо Грациозо во Ксар Ел Кебир - Мароко, Африка. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2017) Целовечерен концерт на д-р Невенка Дуковска (пијано) и м-р Кристина Палија (сопран) како Duo Grazioso во Лараче на турнеја низ Мароко, Африка. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2016) Настап на дуо „Grazioso“, д-р Невенка Дуковска и м-р Кристина Палија на свечената академија по повод 40 години музејска дејност - Кавадарци. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2016) Дуо „Грациозо“ д-р Невенка Дуковска и м-р Кристина Палија добитници на признание „8 ноември“ од општина Штип и настап на свечената седница. [Performance]

Trajkova, Nevenka (2016) Концерт флејта и пијано. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Trajkova, Borjanka (2016) Концерт на популарна и филмска музика „Marsh with me“- Дуо Grazioso, д-р Невенка Дуковска (пијано) и м-р Кристина Палија (сопран) - Штипско културно лето 2016. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2016) Концерт на Трио Grazioso во Тетуан - Мароко. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2016) Концерт на Трио Grazioso во Лараче - Мароко. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2016) Настап на трио Grazioso на свеченото отварање на светскиот триатлон во Лараче - Мароко. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2016) Концерт на Трио Grazioso во Еl Кelaa des Sraghna - Мароко. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2016) Концерт на дуо Grazioso во Дом на културата „Иван Мазов-Климе“ - Кавадарци. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2016) Настап на трио Grazioso на изложба организирана од холандска амбасада „Ана Франк“ во Неготино. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2016) Настап на IX от патронат на Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип д-р Невенка Трајкова и м-р Кристина Палија. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Mishkov, Lazar (2016) Целовечерен концерт - „Macedonia meets Austria“, Linz 2016. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2016) Концерт на Трио Grazioso по повод празникот „Св. Трифун – 2016“ - Неготино. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2016) Настап на Трио Grazioso на традиционална копаничарска изложба во Музеј на град Неготино. [Performance] (Unpublished)

Miteva, Zlatka and Trbojevik, Natasa and Pavlovski, Branko and Lazarevski, Vladimir and Krstev, Vladimir and Jankov, Ivana and Trajkova, Nevenka and Trajanov, Boris (2015) Новогодишен концерт на студентите од Вокално инструменталниот оддел при Музичка академија, Штип. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2015) Свечен концерт на Трио Grazioso на свечената седница по повод 8-ми Ноември - Неготино и доделено 8-мо Ноемвриско признание од областа на културата на трио Grazioso. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Ilieva, Milkica (2015) Концерт флејта и пијано. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2015) Концерт на Трио Graziso во Попово, Р.Бугарија - „Common european memory of the past“. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2015) Настап на Трио Grazioso „Топол културен бран“ - Неготино, 2015. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2015) Штипско културно лето 2015 - Концерт „Вокални дијалози“ сопран и пијано, м-р Кристина Палија и д-р Невенка Трајкова. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2015) Концерт на Трио Graziozo - Велес Град на културата 2015. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2015) Концерт "Macedonien meets Austria" Линц, Австрија. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2015) Целовечерен Концерт на Трио Grazioso во Чрномељ, Словенија. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2015) Настап на Трио Grazioso на Хуманитарен концерт во Метлика, Словенија. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina and Bogoevska, Menka (2015) Концерт на Трио Grazioso во Чрномељ, Словенијa ; сопран- Кристина Палија пијано- Невенка Трајкова виолина - Менче Богоевска. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2014) Новогодишен концерт - сопран и пијано - м-р Кристина Палија и д-р Невенка Трајкова. [Performance]

Trajkova, Nevenka (2014) Новогодишен концерт на студентите од МА при УГД, Настап на д-р Невенка Трајкова со студент по кларинет. [Performance]

Trajkova, Nevenka (2014) Концерт „Музички хоризонти“ флејта и пијано Ване Аревски и Невенка Трајкова Штипско културно лето 2014. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2014) Концерт на вокално - инструментален оддел, настап на Невенка Трајкова со студенти од ФМУ при Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Miteva, Zlatka (2013) Новогодишен концерт на студентите од вокално инструменталниот оддел од ФМУ при Универзитет Гоце Делчев - Штип 2013, Настап на д-р Невенка Трајкова со студент од класата на Проф. м-р Златка Митева. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Mirascieva, Elena (2013) Концерт флејта и пијано, настап на д-р Невенка Трајкова со студент по флејта на втор циклус студии при ФМУ - УГД. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2012) Концерт туба и пијано - Интерфест Битола 2012. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2012) Концерт - Автобиографски портрети на македонски композитори Ване Аревски - флејта и Невенка Трајкова - пијано. [Performance]

Trajkova, Nevenka (2012) Концерт туба и пијано, Виктор Карапанџов и Невенка Трајкова - Кочани Град на културата 2012. [Performance] (Unpublished)

Miteva, Zlatka and Trajkova, Nevenka (2012) Kонцерт на студентите по флејта од класата на доц. м-р Златка Митева. [Performance] (Unpublished)

Miteva, Zlatka and Trajkova, Nevenka (2011) Концерт дуо флејта и пијано, Златка Митева - флејта, Невенка Трајкова - пијано, Сала „Димитар Ненов“ Софија, Бугарија. [Performance]

Trajkova, Nevenka and Miteva, Zlatka (2010) Концерт дуо флејта и пијано , Златка Митева и Невенка Трајкова - Штипско културно лето 2010. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Miteva, Zlatka (2010) Годишен концерт на студенти од ФМУ при Универзитет Гоце Делчев - Штип 2010, Настап на Невенка Трајкова со студент од класата на Проф. Златка Митева. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2009) Новогодишен концерт на студентите од ФМУ при УГД, Настап на Невенка Трајкова со студенти по флејта, тромбон и туба. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2009) Годишен концерт на студентите од ФМУ при Универзитет Гоце Делчев - Штип 2009, Настап на Невенка Трајкова со студенти од класата на Проф. Кирил Рибарски. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2008) Штипско културно лето 2008, Концерт на Невенка Трајкова -пијано и Тони Лазаров - хармоника. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2006) Солистички концерт на Невенка Трајкова, Штипско културно лето 2006. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka and Haralambus, Aleksandros (2003) „Денови на камерната музика“ - Габрово, Р. Бугарија, Рецитал на Невенка Трајкова - пијано и Александрос Хараламбус - виолончело. [Performance] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2002) Солистички концерт на Невенка Трајкова, Штипско културно лето 2002. [Performance] (Unpublished)

Image

Miteva, Zlatka and Trajkova, Nevenka (2011) Концерт на дуо флејта и пијано, Златка Митева - флејта, Невенка Трајкова - пијано, сала на ФМУ - Штип. [Image]

Video

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2020) Гостување во живо, во емисија „Урбан таг“, по повод настапот на 9-от Интернационален фестивал,емитуван во Мароко. [Video]

Trajkova, Nevenka (2018) Гостување на д-р Невенка Дуковска во емисија за културата „Вековни ноти“ на Тв Ирис - Штип. [Video]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2017) Гостување на дуо Грациозо, д-р Невенка Дуковска и м-р Кристина Палија во ТВ Сител. [Video]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2016) Гостување на дуо Grazioso на ТВ К+, д-р Невенка Дуковска и м-р Кристина Палија во емисијата „Во агол“. [Video]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2016) Гостување на д-р Невенка Трајкова и м-р Кристина Палија во емисија „За животот“ на 24 Вести. [Video]

Trajkova, Nevenka (2016) Гостување на д-р Невенка Трајкова во емисија „60 мин на исток“ на ТВ Стар. [Video]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2016) Гостување на д-р Невенка Трајкова и м-р Кристина Палија во емисија „60 мин на Исток“ на ТВ Стар. [Video]

Trajkova, Nevenka and Palija, Kristina (2016) Гостување на Дуо Grazioso во емисија „60 минути на исток“, на Тв Стар - Штип. [Video]

Trajkova, Nevenka and Ribarski, Kiril (2011) Настап на Невенка Трајкова со Проф. Кирил Рибарски на Новогодишен концерт на студенти и професори при ФМУ 2011. [Video] (Unpublished)

Trajkova, Nevenka (2011) Настап на Невенка Трајкова со студент од класата на Проф.Кирил Рибарски на IX от Меѓународен натпревар „Даворин Јенко“ - Белград, Србија. [Video] (Unpublished)

Audio

Trajkova, Nevenka (2016) Снимка од гостувањето на д-р Невенка Трајкова во „Утрински поглед“ на Радио Слободна Македонија. [Audio]

Trajkova, Nevenka (2016) Снимка од разговорот со д-р Невенка Трајкова во ФМ Врева на Радио Слободна Македонија. [Audio]

Teaching Resource

Trajkova, Nevenka (2017) Интерна скрипта од вежби I: За наставата по пијано и корепетиција читање прима виста. ISBN 978-608-244-428-4.

Trajkova, Nevenka (2017) Интерна скрипта од вежби II: За наставата по пијано и корепетиција транспонирање. ISBN 978-608-244-429-1.

Trajkova, Nevenka (2017) Скрипта - Развивање на пијанистичка техника, слушни вештини и правилна интерпретација на избрани дела за пијано од македонски композитори. ISBN 978-608-244-422-2.

Other

Miteva, Zlatka and Trajkova, Nevenka (2010) Настап на XVIII меѓународен натпревар "Музиката и Земјата" во Софија, Р. Бугарија. Национален музей „Земята и хората” - град София.

This list was generated on Fri Jun 18 17:49:54 2021 CEST.