Добродетелот Константин Анастасов (Хаџи Костадин, логотет)

Josimovska, Verica (2010) Добродетелот Константин Анастасов (Хаџи Костадин, логотет). Годишен зборник на ИНИСА, УГД - Штип, 1. pp. 117-119. ISSN 1857-7342

[thumbnail of zbornik 1.png]
Preview
Image
zbornik 1.png

Download (7MB) | Preview
[thumbnail of Zbornik1.pdf]
Preview
Text
Zbornik1.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Хаџи Костадин, штипјанец, добродетел-филантроп, донатор и инвеститор на повеќе важни објекти во градот. Се работи за најобразованиот и најбогатиот штипјанец меѓу тогашните свои сограѓани. Од хумани побуди кон болните, сиромасите и бездомните сограѓани тој ја гради првата каритативна установа во овој дел на Македонија наречена Шпитале. Како градоначалник на црковно-школската општина Св. Никола Варошки дал голем придонес за градењето на ново училиште, заслужен е за изградбата на зградата на „Штипското театро”,издал и книга под наслов „Кратко описание за светите дваесет манастири во Атонската Гора”, печатена во Цариград во 1866 год. Тоа, всушност, е првиот печатен туристички водич во историјата на Штип. Хаџи Костадин ќе остане запаметен во штипската историја на XIX век.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 15 Apr 2015 14:13
Last Modified: 15 Apr 2015 14:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13051

Actions (login required)

View Item View Item