Значењето на храната – секојдневна потреба како здравје и лек

Angelova, Ljubica and Arsov, Emilija (2024) Значењето на храната – секојдневна потреба како здравје и лек. In: V студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина", 13 Nov 2024, Stip.

[thumbnail of Ангелова, Арсов 2024.pdf] Text
Ангелова, Арсов 2024.pdf

Download (759kB)

Abstract

Да се разберат поимите храна и исхрана често пати се поистоветуваат со визуелното гледање на храната околу нас без да се види вистински детално што содржи таа и како тие елементи се обработуваат во нашето тело и организам. Идејата за поврзување на храната со здравје и еден начин на лекување потекнува уште од времето на Хипократ кој рекол: „Нека храната биде лек, а лекот храна!“. Храната е достапна во разни форми. Секоја храна во организмот се обработува со помош на хемиски и физички односно механички процеси (дигестија) до најситни честитки кои можат да се апсорбираат и да се искористат, а тоа се: протеини, јаглехидрати, масти, минерали, вода, потоа витамини – сите наречени хранливи материи. Нутриентите стануваат достапни за апсорпција во клетките само со дигестија. Крајната цел е добивање на енергија за сите метаболички процеси во клетките.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Emilija Arsov
Date Deposited: 13 Jan 2025 11:08
Last Modified: 13 Jan 2025 11:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/35408

Actions (login required)

View Item View Item