Чекор пред темнината - авторски компакт диск

Velkovska-Trajanovska, Valentina (2013) Чекор пред темнината - авторски компакт диск. [Audio]

[thumbnail of valentina velkovska.pdf]
Preview
Text
valentina velkovska.pdf

Download (20MB) | Preview

Abstract

„Валентина Велковска-Трајановска и припаѓа на генерацијата македонски композитори кои го насочуваат својот творечки порив кон автентичноста на звукот и боите што ги создава тој низ гласот и инструментите, сето тоа пренесувајќи го со квалитетно изградениот творечки потенцијал кој го подразбира големото познавање на композиторскиот занает. Нејзината творечка инспирација главно ја пронаоѓаме во музиката која се раѓа од искреното чувство на творецот, за реалноста околу себе и имагинацијата. Опусот кој таа го создава низ една и пол деценија упатува на автор кој има своја оригинална инспирација, најчесто извлечена од соп-
ствената уметничка личност надополнета со спектар на типични
уметнички предизвици како од поезијата, ликовната уметност,
драмското дејствие...
Делата на овој компакт диск претставуваат суптилен избор на
авторот носен од идејата да се доживее неговата музика со длабочините на творечкиот одблесок, неговата рефлексија и идните музички „пророштва“ кон кои се стреми.
Овие десет композиции се огледало на силниот композиторски
карактер на Валентина Велковска-Трајановска, кои во македон-
ското музичко творештво ќе бидат секогаш идентификувани преку веќе за неа препознатлив творечки ракопис, модерниот звучен израз и специфичниот третман на инструменталните темброви бои и гласот.“
Васка Наумова-Томовска,
музички критичар

Item Type: Audio
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Valentina Velkovska Trajanovska
Date Deposited: 28 Jan 2014 14:53
Last Modified: 28 Jan 2014 14:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8892

Actions (login required)

View Item View Item