Сортна специфичност и ласерска обработка на компирот

Ilievski, Mite (2002) Сортна специфичност и ласерска обработка на компирот. Masters thesis, Универзитет „Св. Кирил и Методи“ - Скопје.

[thumbnail of Sortna specificnost i laserska obrabotka na kompirot.pdf]
Preview
Text
Sortna specificnost i laserska obrabotka na kompirot.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во периодот 1999-2000 година беа изведени испитувања со пет сортни и пет ласерски варијанти (Jaerla, Vineta, Karin, Red Skarlett, Resy)од кои Јаерла е земена како стандардна. Основна цел беше да се утврдат разликите на морфолошките, биолошките и производните карактеристики на испитуваните сорти, како и разликите меѓу необработен и ласерски обработен саден материјал од компир, одгледувани во струмичкото поднебје и издвојување на сорти со најпогодни особини за високо и сигурно производство во реонот и пошироко.

Клучни зборови: компир, сорти, ласерска светлина, принос

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Agricultural Sciences > Agriculture, forestry, and fisheries
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Mite Ilievski
Date Deposited: 28 May 2013 08:18
Last Modified: 28 May 2013 08:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6419

Actions (login required)

View Item View Item