Angelova, Ljubica and Arsov, Emilija (2024) Значењето на храната – секојдневна потреба како здравје и лек. In: V студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина", 13 Nov 2024, Stip.
Text
Ангелова, Арсов 2024.pdf Download (759kB) |
Abstract
Да се разберат поимите храна и исхрана често пати се поистоветуваат со визуелното гледање на храната околу нас без да се види вистински детално што содржи таа и како тие елементи се обработуваат во нашето тело и организам. Идејата за поврзување на храната со здравје и еден начин на лекување потекнува уште од времето на Хипократ кој рекол: „Нека храната биде лек, а лекот храна!“. Храната е достапна во разни форми. Секоја храна во организмот се обработува со помош на хемиски и физички односно механички процеси (дигестија) до најситни честитки кои можат да се апсорбираат и да се искористат, а тоа се: протеини, јаглехидрати, масти, минерали, вода, потоа витамини – сите наречени хранливи материи. Нутриентите стануваат достапни за апсорпција во клетките само со дигестија. Крајната цел е добивање на енергија за сите метаболички процеси во клетките.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Speech) |
---|---|
Subjects: | Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Emilija Arsov |
Date Deposited: | 13 Jan 2025 11:08 |
Last Modified: | 13 Jan 2025 11:08 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/35408 |
Actions (login required)
View Item |