“Денови на текстилната индустрија – Промоција на младата генерација” организиран од ТТЗ – Текстилен кластер на Македонија преку ИПА-програмата за погранична соработка С. Македонија-Бугарија

Kertakova, Marija (2020) “Денови на текстилната индустрија – Промоција на младата генерација” организиран од ТТЗ – Текстилен кластер на Македонија преку ИПА-програмата за погранична соработка С. Македонија-Бугарија. [Project]

[thumbnail of Project_FWS.pdf] Text
Project_FWS.pdf

Download (795kB)

Abstract

Студентите од Технолошко-техничкиот факултет под менторство на доц. д-р Марија Ќертакова на 24.10.2020 година со почеток во 13 часот се претставија со проект од модни илустрации на настанот „ДЕНОВИ НА ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЈА – ПРОМОЦИЈА НА МЛАДАТА ГЕНЕРАЦИЈА", организиран од ТТЗ – Текстилен кластер на Македонија преку ИПА-програмата за погранична соработка С. Македонија-Бугарија, со што на студентите им овозможија да учествуваат во повеќе проекти, на кои тие се претставија со свои модели и модни илустрации.
Идејата на доц. д-р Марија Ќертакова како ментор одговорен за изложбениот дел од овој моден перформанс беше да се покаже, дека студентите освен што располагаат со техничко-технолошки умеења да реализираат модели готови за носење се способни истите најпрвин да ги претстават под форма на моден цртеж-илустрација – изработени по стандардите на светски-познатите и признати критериуми. Модните илустрации се плод на неколкумесечна интензивна работа како на студентите, така и на самиот професор и истите се доказ дека овие студенти располагаат со исклучителен тален и чувство за естетика, линија, форма, боја, композиција и модерност. Овој проект допринесе за огромен поттик на студентите за нивен понатамошен раст и развој при реализацијата како успешни модни дизајнери, кои на професионален начин ќе знаат и умеат да се претстават себе си на пазарот на трудот, особено во модните средини во кои ликовниот израз и приказ на идеја се показател за талент, квалитет и професионализам.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Marija Kertakova
Date Deposited: 18 Oct 2021 05:53
Last Modified: 18 Oct 2021 05:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/28536

Actions (login required)

View Item View Item