Од Милет до нација: Компарација на моделите на формирање на македонскиот и турскиот идентитет во Доцноосманлиската империја

Stojanovski, Strasko and Ljorovski, Dimitar (2011) Од Милет до нација: Компарација на моделите на формирање на македонскиот и турскиот идентитет во Доцноосманлиската империја. In: Меѓународен АТАТУРК конгрес, International ATATURK kongres, 17-22 Oktomvri, 2011, MANU, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of manu ataturk 3 - Copy.doc] Text
manu ataturk 3 - Copy.doc

Download (81kB)
[thumbnail of MANU - ataturk 3.doc] Text
MANU - ataturk 3.doc

Download (42kB)

Abstract

Преку инкорпорирање на историската фактографија и теоретските пристапи за проучување на нациите и национализмот трудот „Од милет до нација: Компарација на моделите на формирање на македонскиот и турскиот идентитет во Доцноосманлиската империја“ има за задача да ги проследи фазите на градење на посебните прото- национални и национални идентификации кај Македонскиот и Турскиот народ во рамките на доцната Османлиска империја. Имено, споделувањето на единствен институционален контекст во рамките на милетската административна поставеност во рамките на Империјата, придонесува за појава на одредени сличности во рамките на генералниот модел на идентитетска конструкција. Оттука, преку употреба на синтетичкиот и компаративниот метод се настојува да се лоцираат самите фази на градење на колективните идентитети, а во прв ред националниот. Следствено трудот ќе биде адресиран и на лоцирање на дел од интелектуалците кои ги проектираат идните национални идентитети, како што е Мустафа Ќемал- Ататурк кај Турската нација и Крсте П. Мисирков кај македонската.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 29 Nov 2012 14:28
Last Modified: 29 Nov 2012 14:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2399

Actions (login required)

View Item View Item