Нови сознанија за стопанско-економскиот дел во Баргала

Atanasova, Ilinka and Nacev, Trajce (2019) Нови сознанија за стопанско-економскиот дел во Баргала. Macedoniae acta archeologica . ISSN 0350-1639

[thumbnail of 20_Maced_Acta_Archaeol_21_Atanasova_Nacev.pdf]
Preview
Text
20_Maced_Acta_Archaeol_21_Atanasova_Nacev.pdf

Download (6MB) | Preview

Abstract

Реализираните истражувања во периодот 2007-2011 год. ги дополнуваат и делумно ги заокружуваат досегашните сознанија за секторот Епископиум. Со дефинирањето на дел од ново откриените содржини сè поочигледна е и намената на објектите прилепени кај обѕидието на просторот од аголната или кулата 6, па сè до североисточниот влез. Според карактерот на објектите, целиот споменат простор го вбројуваме во стопанско-економски простор кој бил во функција на епископскиот центар. Од досегашните сознанија засновани врз извлечените заклучоци при истражувањето на целиот овој простор видливи се две хронолошки издвоени градежни фази.
Клучни зборови: Баргала, епископија, економија, работилница за стакло, лов

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 24 Dec 2019 08:57
Last Modified: 24 Dec 2019 08:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23191

Actions (login required)

View Item View Item