Економијата во Брегалничкиот басен во римскоантичкиот период

Nacev, Trajce and Stojanovski, Darko (2018) Економијата во Брегалничкиот басен во римскоантичкиот период. In: Мeѓу истокот и западот. Стоби и градовите во римските провинции на Балканот, 27-30 Sept 2018. (In Press)

[thumbnail of PROGRAMA STOBI.pdf]
Preview
Text
PROGRAMA STOBI.pdf

Download (6MB) | Preview
[thumbnail of STOBI.pdf]
Preview
Text
STOBI.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Поволните климатски услови, природните богатства, големите површини на плодна земја, овозможиле брз развој на економијата на населението кое живеело на територијата на Брегалничкиот басен.
Во античкиот период најразвиени се основните стопански гранки: земјоделието, сточарството, ловот и риболовот. Посебно место во Економијата заземале рударството, градежништво, грнчарство, обработка на дрво, ковачки занает,
Во трудот акцент ќе се даде на рударството и металургијата кои особено се развиени во горниот и средниот тек на река Брегалница, од земјоделието одгледувањето на виновата лоза и производство на вино во средниот тек на река Брегалница, производство на стакло ќе биде презентирано преку откриената работилница за стакло на археолошкиот локалитет Баргала и грнчарството како еден од најстарите занаети.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 25 Dec 2018 13:28
Last Modified: 25 Dec 2018 13:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21027

Actions (login required)

View Item View Item