Театарската дејност на соколските друштва во Македонија во периодот меѓу двете светски војни

Josimovska, Verica and Josimovska, Elena (2017) Театарската дејност на соколските друштва во Македонија во периодот меѓу двете светски војни. Театарски гласник (88/89). pp. 103-110. ISSN 0351-9600

[thumbnail of sodrzina.pdf]
Preview
Text
sodrzina.pdf

Download (527kB) | Preview
[thumbnail of tekst-trud.pdf]
Preview
Text
tekst-trud.pdf

Download (686kB) | Preview
[thumbnail of ImageMagick conversion from image to application/pdf]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
Scan_20180320.pdf

Download (764kB) | Preview

Abstract

Историјата на дилетанските театри на Соколските друштва во периодот меѓу двете светски војни, е значајна и интересна епизода од историјата на театарската култура на просторите на денешна Р. Македонија. Тие во одредени периоди биле и единствените театри и на поедини актери и режисери им биле првиот ангажман каде ја започнале својата кариера.
Клучни зборови: Соколски друштва, театар, Македонија, меѓу двете светски војни.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 10 Apr 2018 13:12
Last Modified: 10 Apr 2018 13:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19756

Actions (login required)

View Item View Item