Дејствувањето на Оркестарот на народни инструменти при Македонската Радио Телевизија

Jovanov, Ilco (2009) Дејствувањето на Оркестарот на народни инструменти при Македонската Радио Телевизија. Македонски фолклор. ISSN 0542-2108

[thumbnail of Makedonski Folklor.docx] Text
Makedonski Folklor.docx

Download (20kB)

Abstract

Според начинот на музицирањето, репертоарот, неговите раководители и членови, дејствувањето на Оркестарот на народни инструменти на МРТВ условно може да го поделиме во четири периоди.
Првиот периот е од првото пројавување на изворните инструменти во рамките на оркестарот „Чалгии” од 1945 до 1958 година. Овие години се време на, главно, одделни музицирања на солистите на гајда и кавал, како и на нивни заеднички музицирања со тамбурата и тапанот. Познати солисти на гајда и кавал се Тодор Бошков и Миле Коларов, а по потреба заедно со нив свиреле виолинистите Бекир Аџикуне и Васил Ивановски, Аки Мемедов на ут и тамбура и кларинетистот Апосотл Гелевски како втор придружен кавал. Иако на програмта во живо изведувале изворни фолклорни творби или пак придружувале вокални интерпретатори, овие солисти не биле именувани како оркестар од народни инструменти туку како музичари на изворни инструменти.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Ilco Jovanov
Date Deposited: 23 Nov 2012 10:30
Last Modified: 11 Jun 2013 07:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1819

Actions (login required)

View Item View Item