Играта калочоина во западна Македонија

Janevski, Vladimir (2016) Играта калочоина во западна Македонија. Комисија за односи со верските заедници и религиозни групи. ISSN 978-608-65143-6-5

[thumbnail of Makedoncite so islamskar religija.pdf]
Preview
Text
Makedoncite so islamskar religija.pdf

Download (987kB) | Preview
[thumbnail of JV 3.pdf]
Preview
Text
JV 3.pdf

Download (395kB) | Preview

Abstract

Играта калочоина, се сретнува во неколку етнички предели во западниот дел на Македонија. Оваа игра претставува раритет во македонската играорна култура, само поради фактот што веќе во некои етнички предели е на заборав или потполно исчезнување.
Истражувајки во неколкуте предели и тоа: Гора, Љума, Голо Брдо, Горна Река и Долна Река може да се проследат најразлични примери и остаотци од оваа културна појава. Проселдувајки го овој културен феномен но исто така следејки и други традиционални културни вредности, како: народната носија, дијалектите, етничноста, пределските целини може да се следи и обединувачкиот фактор што некогаш ја имала оваа културна појава, поточно играта калочоина.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Humanities > History and archaeology
Divisions: Art Academy
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 01 Mar 2017 11:02
Last Modified: 01 Mar 2017 11:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17540

Actions (login required)

View Item View Item