Бахтин: Неговите крос-културни исток-запад концепти

Kukubajska, Marija Emilija (2015) Бахтин: Неговите крос-културни исток-запад концепти. Зборник на научни трудови од Шеста меѓународна научна конференција „Меѓународен дијалог: Исток – Запад“, 2. pp. 143-145. ISSN 1857-9299

This is the latest version of this item.

[thumbnail of ZBORNIK_6_PSIHOLOGIJA_i_web (1).pdf]
Preview
Text
ZBORNIK_6_PSIHOLOGIJA_i_web (1).pdf

Download (225kB) | Preview

Abstract

Бахтин компаративно истражувал „Западни“ европски класици, создал неортодоксни социјалистички, мулти-дисциплинарни ставови - релевантни за западните нео-либерални проучувања денес. „Западноста“ на Бахтин (евреин од не-западниот СССР) има неколу извори: 1. Импакт од рускиот универзален гениј; 2. Комунистичката идеологија како интернационална и мултикултурна; 3. Взаемност на Руската културна историја со Европските династии и цивилизации; 4. Постоечки мултикултурализам во Русија. Противречностите кај Бахтин дифузираат од неговото елементарно чувство на секуларна распнатост меѓу прогонство (Казахстан); отпор кон Сталиновата диктатура; привлеченост кон Западната социјалистичка верзија; инспирираност од идеалите на Француската револуција и авангардизам во ревизионистичкиот „Круг“.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Humanities > History and archaeology
Humanities > Languages and literature
Humanities > Other humanities
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 15 Feb 2016 10:57
Last Modified: 15 Feb 2016 10:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15451

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item