Д-р Боривоје Џимревски - музички фолклорист, теренски истражувач и еден од пионерите на македонската етноорганологија

Angelov, Goranco (2015) Д-р Боривоје Џимревски - музички фолклорист, теренски истражувач и еден од пионерите на македонската етноорганологија. In: Македонски фолклор. Институт за фолкор Марко Цепенков - Скопје, Skopje, pp. 13-22. ISBN ISSN 0542-2108

[thumbnail of G.Angelov.pdf]
Preview
Text
G.Angelov.pdf

Download (629kB) | Preview

Abstract

Со споменувањето на д-р Боривоје Џимревски, во стручната музичка јавност во Република Македонија, но и надвор од неа, се создава слика за неуморниот човек, кој, поголемиот дел од својот живот, го помина на терен истражувајќи го музичкото богатство на македонскиот народ, создавано и таложено од памтивека. Капиталните научни достигнувања што ги постигна Џимревски зборуваат за неговиот темперамент на научник со нескротлив карактер, кој сакаше да дознае што повеќе за македонската вокална и инструментална музика и за народните музички инструменти. Сите овие истражувања ги произнесува во бројните публикации и книги, кои ги објавува во текот на својот живот. Боривоје Џимревски важи за еден од најактивните музички фолклористи, кој има спроведено многубројни теренски истражувања од кои собира огромен материјал, којшто потоа систематски го класифицира и преку светски применети, но и сопствени методи, го обработува, го анализира и го систематизира теренскиот материјал.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 27 Jan 2016 11:29
Last Modified: 27 Jan 2016 11:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15088

Actions (login required)

View Item View Item