Последиците од Првата балканска војна во Брегалничко-струмичкиот регион

Cackov, Oliver (2013) Последиците од Првата балканска војна во Брегалничко-струмичкиот регион. In: Струмица и струмичко во времето на Балканските војни и Букурешкиот мировен договор. Завод за заштита на спомениците на културата у музеј Струмица, Струмица, pp. 179-184. ISBN 978-608-65524-1-1

[thumbnail of 1.tif]
Preview
Image
1.tif

Download (6MB) | Preview
[thumbnail of 3 (2).tif]
Preview
Image
3 (2).tif

Download (299kB) | Preview
[thumbnail of 3 (1).tif]
Preview
Image
3 (1).tif

Download (370kB) | Preview
[thumbnail of strumica.docx] Text
strumica.docx

Download (24kB)

Abstract

Штип и штипско за време на Првата балканска војна се нашол во исклучителна тешка ситуација. По петстотини годишното турско владеење непосредно по војна Штип се најде под управа на Србија. Ваквата состојба кога градот за само неколку месеци се ослободил од јаремот на долговековното владеење, само се замени со друго, неминовно е дека ова состојба оставила долги и многу тешки последици. Преку овој труд ќе се обидам да доловам дел од политичко-економските , верските последици кои најмогу ја почувствувале локалните жители, на Штип и штипско, кои и во следните децении оставиле далбоки и неизбришливи траги.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Oliver Cackov
Date Deposited: 23 Jun 2015 13:50
Last Modified: 23 Jun 2015 13:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13408

Actions (login required)

View Item View Item