Народни прикзни за смртта и вечноста на фолклорната литература на Македонија и САД

Kukubajska, Marija Emilija (2012) Народни прикзни за смртта и вечноста на фолклорната литература на Македонија и САД. Современост, 61 (1). pp. 47-62. ISSN 0038-5972

[thumbnail of Sovremenost - korica, sodrzina i tekst - sken.PDF]
Preview
Text
Sovremenost - korica, sodrzina i tekst - sken.PDF

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of МК 1.pdf]
Preview
Text
МК 1.pdf

Download (538kB) | Preview

Abstract

Во оваа потрага дисертацијата споредува традиционални и ревидирани примери од фолклорни наследства од XVII до XX век во САД и Македонија низ европско-американски и индијанско-американски приказни, и низ приказни од македонскиот фолклорист Марко Цепенков. Тезата анлизира примери оф народната литература кои одразуваат фантазија и фактичност, имагинација и астрономија, мистерија и научна медицина која навлегува до кодот на бог вграден во човекот. За прашањето дали потрагата по вечниот бог или божјата вечност е во основата на битието, американскиот научен аналитичар Џефри Клугер во студијата по наслов "Дали Господ е во нашите гени?" ("Тајм", 2004) изведува паралелни научни докази кон кои човековото битие не можело да преживее (не само духовно), без архетипско чувство за постоење на божествената моќ, таа сила која е во конторла на вечноста (животот и смртта), инсталирана од создател досега недефиниран од човекот, и покрај сите теолошки доктирни. Со ова антрополошко и етнолошко прашање се занимавале и научници како Исак Њутан кој, по своите грандиозни истражувања во филозофијата и космологијата на вселената, признал дека "И законот за гравитација е дело на Господ".

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Humanities > History and archaeology
Humanities > Languages and literature
Humanities > Other humanities
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 16 Nov 2015 13:32
Last Modified: 16 Nov 2015 13:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12630

Actions (login required)

View Item View Item