Од фолклор до фикција и факти во американската, европската и англиска литература

Kukubajska, Marija Emilija (2014) Од фолклор до фикција и факти во американската, европската и англиска литература. ISBN 978-608-244-060-6.

Full text not available from this repository.

Abstract

Тајната за животот и смртта, за материјалното постоење и за духовното, нематеријално проектирање на живот по смртта, во надземни, или подземни домени, е мобилизирачка мотивација во потрагата на човекот по книжевни, научни, уметнички и секојдневни одговори на пра-прашањето: зошто сме овде? Во оваа потрага книгата споредува и традиционални и ревидирани примери од фолклорни наследства од XVIII до XXI век во САД и Македонија, низ примери од евро-американска и индијанско-американска народна литература и низ приказни од македонскиот фолклорист Марко Цепенков.
Учебникот анализира примери од народната литература кои одразуваат и фантазија и фактичност, имагинација и мистерија, космологија и научна медицина, како и други дисциплини кои се обидуваат да го пробијат, или дефинираат кодот на бог вграден во човекот, како да го повторуваат на друг начин походот кон Бог преку нови Вавилонски кули.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Humanities > History and archaeology
Humanities > Languages and literature
Humanities > Other humanities
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 20 Jan 2015 14:41
Last Modified: 09 Apr 2015 13:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11975

Actions (login required)

View Item View Item