Форми во македонските играорни обрасци

Janevski, Vladimir (2014) Форми во македонските играорни обрасци. Зборник на трудови - Илинденски денови, 6. pp. 4-9.

[thumbnail of FORMI I OBLICI.pdf]
Preview
Text
FORMI I OBLICI.pdf

Download (77kB) | Preview
[thumbnail of ilindenski%20denovi.pdf]
Preview
Text
ilindenski%20denovi.pdf

Download (803kB) | Preview
[thumbnail of ФОРМИ ВО МАКЕДОНСКИТЕ ИГРАОРНИ ОБАСЦИ.pdf]
Preview
Text
ФОРМИ ВО МАКЕДОНСКИТЕ ИГРАОРНИ ОБАСЦИ.pdf

Download (499kB) | Preview

Abstract

Формите во македонските играорни обрасци можат да се проследат во неколку системи и тоа: едноставни, малку сложени и сложени играорни форми. Во Македонија според класификацијата ората поделени се во обредни игри и соборски ора. Обредните игри главно имаат едноставни играорни форми, додека соборските се со малку сложени или сложени форми во изразувањето.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 10 Feb 2015 10:44
Last Modified: 04 Aug 2015 10:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11868

Actions (login required)

View Item View Item