Бахтин: Неговите крос-културни исток-запад концепти

Kukubajska, Marija Emilija (2015) Бахтин: Неговите крос-културни исток-запад концепти. In: Меѓународен дијалог Исток -Запад, 25-26 Apr 2014, Свети Николе, Македонија. (Unpublished)

WarningThere is a more recent version of this item available.
[img]
Preview
Text
Агенда - ФИЛОЗОФИЈА%2c ЛИНГВИСТИКА%2c КУЛТУРОЛОГИЈА.pdf

Download (264Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
MK 2.pdf

Download (326Kb) | Preview

Abstract

Бахтин компаративно истражувал „Западни“ европски класици, создал неортодоксни социјалистички, мулти-дисциплинарни ставови - релевантни за западните нео-либерални проучувања денес. „Западноста“ на Бахтин (евреин од не-западниот СССР) има неколу извори: 1. Импакт од рускиот универзален гениј; 2. Комунистичката идеологија како интернационална и мултикултурна; 3. Взаемност на Руската културна историја со Европските династии и цивилизации; 4. Постоечки мултикултурализам во Русија. Противречностите кај Бахтин дифузираат од неговото елементарно чувство на секуларна распнатост меѓу прогонство (Казахстан); отпор кон Сталиновата диктатура; привлеченост кон Западната социјалистичка верзија; инспирираност од идеалите на Француската револуција и авангардизам во ревизионистичкиот „Круг“.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Humanities > History and archaeology
Humanities > Languages and literature
Humanities > Other humanities
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 22 Jun 2015 08:34
Last Modified: 15 Feb 2016 10:48
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13075

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item