Neceva, Zaneta and Sándor, Viktor and Makszin, Lilla and Deutsch‐Nagy, Laura and Berkics, Balázs and Stafilov, Trajče and Kilár, Ferenc and Ivanova, Violeta (2024) Состав на органски киселини во вина од сортата Вранец определени со CZE-ESI-QTOF-MS техника. In: V Студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина", 13 Nov 2024, Stip, Republic of N. Macedonia.
![Нечева-Презетнација-V студентска конференција.pdf [thumbnail of Нечева-Презетнација-V студентска конференција.pdf]](https://eprints.ugd.edu.mk/style/images/fileicons/text.png)
Нечева-Презетнација-V студентска конференција.pdf
Download (1MB)
![Книга на апстракти V студентска конференција.pdf [thumbnail of Книга на апстракти V студентска конференција.pdf]](https://eprints.ugd.edu.mk/style/images/fileicons/text.png)
Книга на апстракти V студентска конференција.pdf
Download (935kB)
Abstract
Во ово истражување беа произведени вина од сортата на грозје Вранец (берба 2014), одгледувано на 17 различни локалитети: Бистренци, Барово, Демир Капија, Дисан, Дреново, Градско, Криволак, Курија, Лепово, Манастирец, Велес, Виларов, Ридиште, Штип, Битола, Гевгелија, Радовиш. Вината беа произведени со иста технологија, применувајќи традиционален начин на производство. Во ова истажување беа анализирани поединечните органски киселини (јаболкова, килибарна, млечна, винска, шикимска и лимонска) во вината со примена на софистицирана техника капиларна електрофореза поврзана со масен детектор со време на прелетување (CZE-ESI-QTOF-MS). Пред анализата, примероците беа претходно разредени и филтрирани. Методот покажа задоволителни перформанси: добра линеарност за секоја киселина, ниска границата на квантификација и задоволителен принос, со вкупно време на анализа од 4 минути. Беше забележана варијација на органските киселини, главно поради климатските услови на различните локации. Имено, добиените резултати покажаа дека во сите вина од сортата Вранец доминантна киселина е винската киселина (во граници од 2,09 до 4,96 g/L), проследена со јаболкова киселина (во граници од 0,06 до 4.03 g/L). Концентрацијата на лимонската киселина беше во граници од 0,26 до 0,89 g/L, согласно законските регулативи.
Клучни зборови: органски киселини, CZE-ESI-QTOF-MS, Вранец.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Subjects: | Natural sciences > Chemical sciences Agricultural Sciences > Other agricultural sciences |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Violeta Ivanova Petropulos |
Date Deposited: | 05 Feb 2025 10:39 |
Last Modified: | 05 Feb 2025 10:39 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/35597 |