Предизвици при производство на алкохолни пијалаци

Ivanova, Violeta (2023) Предизвици при производство на алкохолни пијалаци. In: Одржливо производство на иновативни производи од локални сорти на грозје, 27 June 2023, Negotino, North Macedonia.

[thumbnail of Виолета Иванова Петропулос-Предизвици при производство на алкохолни пијалаци.pdf] Text
Виолета Иванова Петропулос-Предизвици при производство на алкохолни пијалаци.pdf

Download (7MB)
[thumbnail of Програма за работилница.pdf] Text
Програма за работилница.pdf

Download (974kB)

Abstract

Јаки алкохолни пијалаци се пијалаци во кои главна основна компонента е етанол (етил алкохол, C2H5OH).
Природните јаки алкохолни пијалаци се најквалитетните производи бидејќи ги содржат сите ароматични компоненти кои потекнуваат од суровината.
Најраспространен јак алкохолен пијалак во Македонија е ракија (производ од грозје).
Се сретнуваат и овошни ракии (слива, кајсија, круша, дуња....).
Зборот ракија има арапско потекло, од зборот „ал-арак“, што значи „пот“.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Natural sciences > Chemical sciences
Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Violeta Ivanova Petropulos
Date Deposited: 04 Sep 2023 09:03
Last Modified: 04 Sep 2023 09:03
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/32130

Actions (login required)

View Item View Item