Антиоксидантен потенцијал на црвени вина

Temelkov, Aleksandar and Ivanova, Violeta (2022) Антиоксидантен потенцијал на црвени вина. In: III Студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина“, 11 Nov 2022, Stip, Republic of North Macedonia.

[thumbnail of Aleksandar Temelkov-Prezentacija.pdf] Text
Aleksandar Temelkov-Prezentacija.pdf

Download (3MB)
[thumbnail of Aleksandar Temelkov et al.Book of abstracts.pdf] Text
Aleksandar Temelkov et al.Book of abstracts.pdf

Download (1MB)
[thumbnail of Kniga na apstrakti_finalna.pdf] Text
Kniga na apstrakti_finalna.pdf

Download (833kB)

Abstract

Полифенолите се важни соединенија кои се одговорни за бојата, вкусот, стабилноста и целокупниот квалитет на грозјето и виното. Овие соединенија поседуваат антиоксидантни, антибикробни и антиканцерогени својства. Во оваа истражување е проучуван антиоксидантниот потенцијал на црвени вина од сортите Вранец, Мерло и Каберне Совињон, добиени во различни години на производство. Антиоксидантната активност беше определена со примена на DPPH метод. Во овој метод се користи 2,2-дифенил-1-пикрилхидразил радикал (DPPH), кои има максимална апсорбанца на 515 nm. Беше конструирана калибрациона крива со стандарден раствор од Тролокс, растворен во метанол, во концентрационен опсег од 0,19 до 0,93 mM. Беше утвдрдено дека антиоксидантната активност на анализираните вина се движи во граници од 10 до 18 mmol/L еквиваленти на Тролокс, со што се потврдува дека македонските вина имаат висок антиоксидантен потенцијал, кој има корисни придобивки за здравјето на луѓето.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Natural sciences > Chemical sciences
Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Violeta Ivanova Petropulos
Date Deposited: 15 Dec 2022 10:06
Last Modified: 15 Dec 2022 10:06
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/30681

Actions (login required)

View Item View Item