Kostadinovic Velickovska, Sanja (2021) Екстракција на растителни масла. Универзитет „Гоце Делчев“-Штип. ISBN 978-608-244-836-7
Text
Учебник.pdf Download (4MB) |
Abstract
Ракописот содржи дванаесет поглавја во кои подробно се елаборирани најважните растителни масла во исхраната како и начини на екстракција на растителни масла. Во овој учебник детално е објаснета постапката на добивање, контрола на квалитет и нутритивни својства на растителни масла од група на олеинска киселина, еруцична киселина, хидрокси киселини и линолеинска киселина во првите шест поглавја од овој учебник.Посебно внимание е посветено на неглицеридни
компоненти во растителните масла во седмото поглавје. Постапката за екстракција на терпенските (есенцијални) масла е обаснета во осмото поглавје, додека нутритивните вредности на најчесто употребуваните ладно-цедени масла во
исхраната се дискутирани во деветото поглавје. Најчесто употребуваните техники за екстракција и контрола на квалитет на растителни масла се дискутирани во десетото
поглавје. Исто така, во овој ракопис додадени се и две практични вежби во единаесето поглавје и тоа: одредување на квалитет на зачините ким и спеарминт и контрола на квалитет на зачините ким, цинамон, каранфилче, кумин и анасон.
Последното дванесето поглавје се однесува на стандардните ИСО методи за одредување на квалитет на растителни масла.
Item Type: | Book |
---|---|
Subjects: | Natural sciences > Chemical sciences Agricultural Sciences > Other agricultural sciences |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Sanja Kostadinovik |
Date Deposited: | 29 Dec 2021 10:23 |
Last Modified: | 29 Dec 2021 10:23 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/29003 |
Actions (login required)
View Item |