Metodijeski, Dejan and Filiposki, Oliver and Taskov, Nako and Mitreva, Elizabeta (2018) Менаџмент на мени во ресторанското работење. Гера Ком Плус. ISBN 978-608-66178-1-3
Preview |
Text
Menadzment na meni vo restoranskoto rabotenje 2018-min.pdf Download (77kB) | Preview |
Preview |
Text
korica-meni-final-min.pdf Download (405kB) | Preview |
Abstract
Книгата Менаџмент на мени во ресторанското работење е наменета за сите кои работат во угостителски објекти за подготовка и послужување на храна и пијалаци, туристичкиот сектор, за академската јавност, студентите, истражувачите, заинтересирани страни од приватниот, јавниот и невладиниот сектор кои директно или индиректно се поврзани со ресторанското работење.
Книгата е изготвена со цел да се збогати постоечката литература поврзана со проблематиката на организацијата и планирањето на менијата во ресторанското работење. Книгата има цел да допринесе за подобрување на познавањата на менаџирањето на менијата во најголем дел за главните готвачи и менаџерите на рестораните, но исто така и за услужниот персонал во угостителските објекти. Во изработката на книгата користени се соодветна стручна и релевантна литература и интернет извори. Книгата е изработена во шест глави.
Во првата глава е опфатен материјалот кој се однесува на историскиот развој на угостителството, појавата на менијата и основните елементи и карактеристики на менаџментот. Во втората глава се објаснети и дефинирани менијата и опфатени се различните видови на менија.
Во третата глава се разгледува целокупниот процес на планирање на мени, тенденциите во ресторанската индустрија, оперативното планирање на мени, стручната литература поврзана со развојот на менијата, факторите кои влијаат на планирањето на мени и механизмите на делување на менито.
Четвртата глава е посветена на презентацијата и дизајнот на менито, оформување и печатење на менито, истражувањата за потребите на менито, подредувањето на артиклите во менито, формирањето на цените на менито и услужниот персонал и менито. Петтата глава го содржи материјалот за етиката и лидерството во ресторанското работење.
Во последната глава е опфатен материјалот кој се однесува на рангирањето со Мишелин ѕвезди во ресторанското работење.
Item Type: | Book |
---|---|
Subjects: | Social Sciences > Economics and business |
Divisions: | Faculty of Tourism and Business Logistics |
Depositing User: | Dejan Metodijeski |
Date Deposited: | 05 Mar 2018 13:15 |
Last Modified: | 05 Mar 2018 13:15 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19701 |
Actions (login required)
View Item |