Micev, Georgi and Metodijeski, Dejan (2017) Сомелиерство - стручна симбиоза меѓу кулинарскиот и винскиот туризам. In: Зборник на трудови од втората меѓународна научно-стручна конференција „Состојби и перспективи во туризмот, економијата и бизнис логистиката“, 27 May 2017, Stip, Macedonia.
Preview |
Text
Somelierstvo - Strucna simbioza megu kulinarski i vinski turizam.pdf Download (5MB) | Preview |
Preview |
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
korica-izgled.pdf Download (113kB) | Preview |
Abstract
Кулинарскиот туризам опфаќа широк спектар на активности кои се поврзани со храната. Од понуда на специфична и традиционална кујна, до организација на кулинарски натпревари и манифестации поврзани со храната, вклучување на туристите во набљудување или подготовка на јадењата и обука и друго. Винскиот туризам вклучува посета на винарии, дегустација и купување на вино, вински патишта, вински манифестации и др. Кулинарскиот и винскиот туризам во последните децении имаат голема перспектива за развој. Во овој труд ќе бидат дадени примери од сомелиерството и стручни насоки како сомелиерството придонесува во симбиозата меѓу кулинарскиот и винскиот туризам.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Paper) |
---|---|
Subjects: | Social Sciences > Economics and business |
Divisions: | Faculty of Tourism and Business Logistics |
Depositing User: | Dejan Metodijeski |
Date Deposited: | 25 Dec 2017 12:02 |
Last Modified: | 25 Dec 2017 12:02 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18814 |
Actions (login required)
View Item |