Panova, Gordana and Dzidrova, Violeta and Sumanov, Gorgi and Gorgieva, Biserka (2017) Неправилна исхрана како фактор за појава на разни заболувања кај школските деца. Knowledge - International Journal, Scientific and Applicative Papers, 17 (3). pp. 1183-1189. ISSN 1857-923X / 2545-4439
Preview |
Text
Gordana_Trud 1 (1).pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Навиките и исхраната кај повеќе од децата имаат клучна улога за менталното и физичкото здравје. Затоа, за да им го сочуваме физичкото и менталното здравје, треба да бидеме многу внимателни и да се информираме во врска со производите што ги користиме за нивната исхрана.Непримерениот избор на прехранбени продукти и нередовната исхрана можат да предизвикаат намалена отпорност на организмот. Добрата мешовита исхрана содржи месо, јајца, риба, сирење, млеко, свежо овошје и зеленчук. Комбинацијата од тие продукти е важна за здравјето бидејќи содржи многу нутритиенти кои се потребни за правилен раст и развој.Најважниот оброк е појадокот. Овој оброк е многу важен за децата кои одат на училиште бидејќи ги подобрува когнитивните функции, па заради тоа децата во тоа време подобро и побрзо учат.Слабата исхрана значи слабо здравје. Често и самите им го расипуваме и нарушуваме здравјето на своите деца сервирајќи им храна што е лесно се приготвува или се купува готова.Со ваквата исхрана внесуваме недоволно или воопшто не внесуваме материи што се важни за виталните функции на нашиот организам и мозок.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Medical and Health Sciences > Basic medicine Medical and Health Sciences > Clinical medicine |
Divisions: | Faculty of Medical Science |
Depositing User: | Gordana Panova |
Date Deposited: | 12 Jun 2017 09:34 |
Last Modified: | 12 Jun 2017 09:34 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17874 |
Actions (login required)
View Item |