Spasovski, Orce and Spasovski, Daniel and Zlatkov, Risto (2016) Третман на отпадните води од технолошкиот процес на фабриката за производство на месо и сувомеснати производи МИК од Свети Николе, Р. Македонија. In: Podeks-Poveks'16, 11-13 Nov 2016, Strumica, Macedonia.
Preview |
Text
29. Orce Spasovski - Vtor trud.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
При технолошкиот процес на преработка на месото во месни производи и одржување на просторот и машините, потребна количината на технолошка вода изнесува од 700 – 800m3/ден. Отпадната вода се генерира од процесите за перење на подовите, опремата и машините во производните одделенија.
Во отпадните води има примеси на органски материи од растително (кланица), животинско потекло и маслени материи (маснотии), конзерванси и средства за одржување на хигиена. После извршениот третман направени се анализи на водата а добиените резултати од извршените анализи на отпадните води покажуваат дека нивниот квалитет е во согласност со техничките и санитарните услови за испуштање на отпадни води во градска канализација.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Paper) |
---|---|
Subjects: | Engineering and Technology > Materials engineering |
Divisions: | Faculty of Natural and Technical Sciences |
Depositing User: | Orce Spasovski |
Date Deposited: | 25 Jan 2017 13:32 |
Last Modified: | 25 Jan 2017 13:32 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17000 |
Actions (login required)
View Item |