Kostadinovic Velickovska, Sanja and Mitrev, Sasa and Ilieva, Fidanka and Mihajlov, Ljupco (2015) Сензорна и аналитичка евалуација на ладно - цедени масла од сончоглед. Годишен зборник 2015 - Земјоделски Факултет. ISSN 1409-987X
Preview |
Text
статија -годишен зборник.pdf Download (930kB) | Preview |
Abstract
Составот на масните киселини, испарливите компоненти и сензорна евалуација на 16 ладноцедени сончогледови масла беа предмет на ова истражување. Низок удел на мононезаситена олеинска киселина и висок удел на полинезаситена линолеинска киселина (со удел преку 60%) може да предизвика брза оксидација на маслото во споредба со масла кои имаат висок удел на олеинска киселина и да предизвикаат „ужегнат“, „кисел“ или „горчлив“ вкус. Количеството на α-пинен може да служи како маркер при процесот на производство на ладноцедено сончогледово масло. Овој монотерпен е многу испарлив. Според тоа, екстремно ниски концентрации на овој монотерпен, како и други испитувани монотерпени укажуваат на незадоволителен квалитет на сончогледови зрна или несоодветен третман на зрната пред процесот на ладно цедење.
Клучни зборови: ладноцедени сончогледови масла, испарливи компоненти, состав на масни киселини, сензорна евалуација.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Natural sciences > Chemical sciences |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Sanja Kostadinovik |
Date Deposited: | 11 Feb 2016 12:22 |
Last Modified: | 11 Feb 2016 12:22 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15331 |
Actions (login required)
View Item |