Kostik, Vesna and Angelovska, Bistra and Bauer, Biljana (2013) Литиум – микроелемент значаен за човековиот организам. Фармацевтски информатор (36). ISSN 1409-8784
Preview |
Text
FARMACEVTSKI INFORMATOR.pdf Download (879kB) | Preview |
Preview |
Text
litium.pdf Download (219kB) | Preview |
Abstract
Во природата, литиумот не се наоѓа во слободна состојба. Во јонизирана форма влегува во состав на разни соли, кои претставуваат дел од вулканските карпи. Во хидратирана форма се наоѓа во минералната вода во концентрации кои достигнуваат вредност до 7000 ppb и во морската вода, каде е присутен во пониски концентрации кои се движат од 21-763 ppb. Некои области како речните басени содржат исто така високи концентрации на литиум. Преку почвата и водата литиумот навлегува во растенијата и животните, а со тоа и во синџирот на исхраната.Главен извор на литиум во исхраната на луѓето се намирниците од растително потекло и тоа: житариците; јаткастите плодови (ореви, бадеми, лешници и др.); зеленчукот (пиперки, патлиџан); печурките итн. Намирници од животинско потекло кои содржат повисока концентрација на литиум се месото, јајцата и млекото.
Водата за пиење претставува еден од главните начини на внесување на литиум во човековиот организам. Во некои региони во светот, со цел да се зголеми дневниот внес на литиум во исхраната на луѓето, литиумот се додава како суплемент во водата за пиење (водоводна вода), при што финалната концентрација на литиумот во водата изнесува 0,17 mg/L.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Medical and Health Sciences > Health sciences |
Divisions: | Faculty of Medical Science |
Depositing User: | Vesna Kostik |
Date Deposited: | 04 Feb 2015 08:27 |
Last Modified: | 04 Feb 2015 08:27 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11970 |
Actions (login required)
View Item |