Апикална хирургија – можности, принципи, процедури

Dimova, Cena (2014) Апикална хирургија – можности, принципи, процедури. In: Симпозиум „Ендодонтска терапија – можност за зачувување на природниот заб”, 24 May 2014, Скопје, Македонија.

[thumbnail of 10271489_553218988132116_5143037498647403501_n.jpg]
Preview
Image
10271489_553218988132116_5143037498647403501_n.jpg

Download (79kB) | Preview
[thumbnail of 24.5.2014 novo 24..pdf]
Preview
Text
24.5.2014 novo 24..pdf

Download (11MB) | Preview

Abstract

Апикалната хирургија или поточно ендодонтската хирургија претставува еден комплекс од оралнохируршки и ендодонтски процедури со кои се отстрануваат или коригираат причинителите на апикалните, радикуларните или перирадикуларните заболувања со цел да се овозможи заздравување на забот и околните ткива. Честопати овие интервенции се “последна надеж” за да се задржи природниот заб. Во стручно - научната литература се соопштува успех на ендодон
тската хирургија од 47- 97%, а со коирустењето на микрохируршките техники и современи биокомпатибилни материјали за оптурација успехот е од 88-96%. Во излагањето ќе бидат презентирани современите научни сознанија и ставови за индикациите, контраиндикациите, клиничкиот менаџмент, вклучувајќи ги принципите и условите, како можниот успешен или неуспешен исходи од овие процедури.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 26 May 2014 12:46
Last Modified: 26 May 2014 12:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9989

Actions (login required)

View Item View Item