A month full of poetry

Kukubajska, Marija Emilija (2014) A month full of poetry. American Corner, Shtip. (Unpublished)

[thumbnail of ral presentation]
Preview
Audio (ral presentation)
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Downloads_poster.jpg - Presentation

Download (299kB) | Preview

Abstract

- Темите за овој проект дифузираа двојна мотивација за образовно-културолошки натпревари кај младата генерација: април како симбол на квалитетни подготовки за идни сезони во животот, но и како месец во кој годинава Македонија гласа за свој претседател и претставници во парламентот. Изборниот процес го опфаќаше за прв пат и гласачкото право на нашите студенти што неминовно се одрази и врз нивната нагласена заинтересираност за книжевните теми: слобода на изразување, мирољубивост, љубов кон татковината, светот, фамилијата и човештвото, почит кон традицијата и историското наследство, позитивен однос кон современите предизвици и кон човековите права, вклучувајќи го и правото на сопствен идентитет, култура, јазик и вероисповест, теми кои инспирираат и од делото на Делчев и од идеите на американскиот поет Витман.

Item Type: Other
Subjects: Humanities > History and archaeology
Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Natalija Pop Zarieva
Date Deposited: 14 May 2014 08:22
Last Modified: 14 May 2014 08:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9929

Actions (login required)

View Item View Item