Јавно-правни институти на римското право реципирани во современите правни системи

Apasiev, Dimitar (2010) Јавно-правни институти на римското право реципирани во современите правни системи. Masters thesis, Правен факултет „Јустинијан Први“ - УКИМ, Скопје.

[thumbnail of Magisterska teza.pdf]
Preview
Text
Magisterska teza.pdf

Download (722kB) | Preview

Abstract

И покрај занемарениот факт што Римското јавно право (Ius
publicum), се чини без никакви разумни и оправдани причини, е потиснато од Римското приватно право (Ius privatum) и не е
предмет на поподробно изучување во склоп на Наставната
програма по предметот Римско право (Ius Romanorum), а ниту по предметот Историја на [државата и] правото на нашиот, но и на некои други правни факултети, сепак една подлабока и
посуштинска анализа би нè довела до неизбежниот заклучок дека многу навидум „модерни“ уставноправни или, пошироко, јавно-правни институти присутни во сите денешни правни системи, и тоа без оглед дали се од т.н. евроконтинентален Civil law или, пак, од т.н. англосаксонски Common law тип - сè всушност безмалку „препишани“ или „прекопирани“ токму од универзалното Римско право, се разбира со нужни козметички промени и потребни приспособувања.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 15 May 2014 09:21
Last Modified: 15 May 2014 09:21
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9927

Actions (login required)

View Item View Item