Стилски карактеристики на ората кај Мијаците

Andonovski, Marjan (2012) Стилски карактеристики на ората кај Мијаците. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 229-236. ISSN 1857-8659

[thumbnail of 639-1236-2-PB.pdf]
Preview
Text
639-1236-2-PB.pdf

Download (470kB) | Preview

Abstract

Ората во Македонија по своите специфики и со своите стилски карактеристики се разликуваат од ората и игрите во другите играорни подрачја во соседните земји и воопшто на Балканот (Димовски, 1977: 16). Едни од првите истражувачи кои оставиле пишани податоци за стилот и играњето на ората кај Мијаците од Мала Река, биле сестрите Јанковиќ кои уште во 1934 година истражувале во истиот предел (Јанковић, 1939). Според нив Мијаците лесно ги впиваат новите музички впечатоци и лесно ги совладуваат мелодиите, со тоа се стекнува уверување дека помеѓу нив скоро нема човек без слух. Смисолот за игра кај нив ништо не е помал од смисолот за музика (Јанковић.Љ, 1939: 116).

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 20 Mar 2014 13:27
Last Modified: 20 Mar 2014 13:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9552

Actions (login required)

View Item View Item