Релевантни етнокореолошки и етнолошки карактеристики на орото Ибраим Оџа, претпоставка за следење на регионалната идентификација

Ilik, Blagica (2012) Релевантни етнокореолошки и етнолошки карактеристики на орото Ибраим Оџа, претпоставка за следење на регионалната идентификација. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 203-214. ISSN 1857-8659

[thumbnail of 636-1239-2-PB.pdf]
Preview
Text
636-1239-2-PB.pdf

Download (507kB) | Preview

Abstract

Од веќе постоечките релевантни истражувања и записи за орото Ибраим оџа, Ганчо Пајтонџиев дава најрани записи, забележувајќи го орото во градот Велес во 1954 година, отсвирено од велешката чалгија на Ало Тончов.
Авторот Михајло Димовски во периодот на 70 години од XX век, од орскиот материјал забележан од искусните играорци во ансамблот Танец, во книгата Македонски народни ора од репертоарот на Ансамблот за народни игри и песни „ Танец “, кинетографски го забележува орото под називот Ибраим оџа (Димовски,1977:206-209).

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 20 Mar 2014 13:27
Last Modified: 20 Mar 2014 13:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9549

Actions (login required)

View Item View Item