Уделот на домашните композитори во создавањето на музика за македонските играни филмови

Trajkovski, Aleksandar (2012) Уделот на домашните композитори во создавањето на музика за македонските играни филмови. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 53-64. ISSN 1857-8659

[thumbnail of aleksandar.pdf]
Preview
Text
aleksandar.pdf

Download (439kB) | Preview

Abstract

Фокусот на текстот што следува, е насочен конкретно на творечкиот удел на домашните композитори во создавањето на музиката за македонскиот игран филм, при што, систематизирани по декади, ќе бидат прикажани играните филмови и композиторите кои ја создавале музиката за нив. На тој начин, ќе може прецизно да се прикаже развојниот пат на нивното делување и постепеното вклучување во новиот жанр и јасно да се воочи пресвртот кој настанува со текот на годините, а кој од минималната застапеност во почетокот, во подоцнежниот период доведува до силна доминација на македонските, во однос на странските композитори.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 19 Mar 2014 09:51
Last Modified: 19 Mar 2014 09:51
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9517

Actions (login required)

View Item View Item