Акордската структура застапена во вокалната кантата „Псалми“ од композиторот Стојан Стојков

Jankov, Ivana (2012) Акордската структура застапена во вокалната кантата „Псалми“ од композиторот Стојан Стојков. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 43-52. ISSN 1857-8659

[thumbnail of ivana.pdf]
Preview
Text
ivana.pdf

Download (509kB) | Preview

Abstract

Тема на овој реферат е токму диференцирање на различните акордски структури кои го сочинуваат хармонскиот јазик на вокална кантата „Псалми“ од композиторот Стојан Стојков, како и статистички пристап кон нивната застапеност во делото.
Делото се карактеризира со употреба на елементи од македонското духовно музичко наследство кое влече корени од византиското пеење, потоа употребува барокна полифона техника и воедно користи определени мелодиско- хармонски елементи карактеристични за современата музичка мисла. На кој начин се вклопуваат овие различни стилски периоди, гледано низ призма на акордската структура, ќе биде проследено во понатамошниот текст.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Ivana Jankov
Date Deposited: 19 Mar 2014 09:50
Last Modified: 20 Mar 2014 13:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9514

Actions (login required)

View Item View Item