Улогата и значењето на оркестарот на народни инструменти на македонската радио телевизија во одржувањето на сопствената музичка традиција

Jovanov, Ilco (2011) Улогата и значењето на оркестарот на народни инструменти на македонската радио телевизија во одржувањето на сопствената музичка традиција. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 2 (2). pp. 5-12. ISSN 1857-8659

[thumbnail of 164-282-1-PB.pdf]
Preview
Text
164-282-1-PB.pdf

Download (414kB) | Preview

Abstract

Во генералната презентација на македонската музичка култура,значаен сегмент зазема звучната надградба на македонската традиционална музика. Всушност, оваа музика се темели на постојаната и непресушна инспирација од традиционалниот народен мелос во градењето на сопствениот музички израз. Гледано од историско-социолошки и музиколошки аспект, почетокот на презентирањето и широкото популаризирање на овој музички жанр е комплексна појава тесно поврзана со:
– потребата од негување и претставување на сопствената музичка култура;
– потврдата на сопствениот музички идентитет;
– привлекувањето на една поширока структура на слушатели и
– отворањето на можноста за голем број индивидуалци да се определатза професионално посветување на ова музичко поле.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Ilco Jovanov
Date Deposited: 19 Mar 2014 08:56
Last Modified: 19 Mar 2014 11:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9508

Actions (login required)

View Item View Item