Рихард Штраус - Аспекти на оркестарскиот јазик и симфониската поема „Дон Кихот”

Velkovska-Trajanovska, Valentina (2012) Рихард Штраус - Аспекти на оркестарскиот јазик и симфониската поема „Дон Кихот”. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). ISSN 1857-8659

[thumbnail of Zbornik - trud.pdf]
Preview
Text
Zbornik - trud.pdf

Download (506kB) | Preview

Abstract

Со своето творештво Рихард Штраус се вбројува меѓу композиторите кои ја насочуваат и ја надградуваат оркестарската музика. Сите симфониски поеми, но и опери кои Штраус ги напишал претставуваат исклучителни примери на оркестарско мајсторство кои за неговите години претставувале чекор во развивањето на оркестарот и неговите
интерпретациски можности. Според Пол Бекер, Штраус, Дебиси и Пучини ја презентираат есенцијата на Европската музичка култура особено на оркестарската уметност на нивниот век (Bekker, 1963). Од друга страна пак композиторот Томе Манчев го дефинира Рихард Штраус како автор со брза, континуирана и логична творечко-музичка мисла, кој постигнува “неверојатно” раздвижување на инструментите со раскошни и колоритни делници (Манчев, 2001).

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Valentina Velkovska Trajanovska
Date Deposited: 19 Mar 2014 08:50
Last Modified: 19 Mar 2014 08:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9493

Actions (login required)

View Item View Item