Одгледување на врвни пупки од пиперка (Capsicum annuum L.) сорта Куртовска капија во култура in vitro

Koleva Gudeva, Liljana and Spasenoski, Mirko (1995) Одгледување на врвни пупки од пиперка (Capsicum annuum L.) сорта Куртовска капија во култура in vitro. Годишен зборник за заштита на растенијата, VI (1). pp. 237-242. ISSN 1409-5084

[thumbnail of Yearbook Plant Protection 1995. Vol. VI 237-242.pdf]
Preview
Text
Yearbook Plant Protection 1995. Vol. VI 237-242.pdf

Download (272kB) | Preview

Abstract

За регенерација на пиперка (Capsicum annuum L.) сорта Куртовска капијаво култура in vitro, како почетни експлантати беа користени апикални пупки. По неколку пасажи на MS медиум (Murashige и Skoog, 1962)во присуство на IAA, GA3 и кинетин беше добиена целосна регенерација.
Добиените изданоци во услови in vitro пренесени во нестерилни услови добро се аклиматизираа, а аклиматизацијата одеше од клима комора на отворени леи, каде растенијата нормално се развиваа цветаа и дадоа плод

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Liljana Koleva Gudeva
Date Deposited: 06 Mar 2014 14:43
Last Modified: 06 Mar 2014 14:43
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9387

Actions (login required)

View Item View Item