Специјални минирања при изградба на патишта во функција на стабилност на косини

Dambov, Risto (2014) Специјални минирања при изградба на патишта во функција на стабилност на косини. Procedings, Civil Engineering Faculty - Skopje. pp. 47-55.

[thumbnail of 6.2. Risto DAMBOV trud - КОН - GF.pdf]
Preview
Text
6.2. Risto DAMBOV trud - КОН - GF.pdf

Download (912kB) | Preview
[thumbnail of ЗБОРНИК 1.pdf]
Preview
Text
ЗБОРНИК 1.pdf

Download (303kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се прикажани методи на специјални минирања во функција на добивање на стабилни косини при пробивање и изработка на усеци, засеци и тунели. Со примена на методи на контурни минирања и соодветни експлозивни средства и начин на иницирање, се добиваат стабилни косини на изработените засеци и минимални оштетувања на останатиот дел од цврстиот карпест масив.
На тој начин се избегнуваат или намалуваат дополнителните работи на санација и заштита на косините од одрони на самата изработена сообраќајница. Примената на овие методи имаат практичен придонес за намалување на вкупните трошоци, зголемена безбедност на патниот сообраќај, и значително елиминирање на одроните од косините кои можат да се појават во понатамошниот период, поради постојаното влијание на надворешните климатски услови и динамичките потреси.

Клучни зборови: специјални контурни минирања, експлозив, потреси, стабилност
Key words: special contour blastings, explosive, tremors, slope stability

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Civil engineering
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Risto Dambov
Date Deposited: 05 Mar 2014 10:55
Last Modified: 05 Mar 2014 10:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9349

Actions (login required)

View Item View Item