Основни карактеристики на музичкиот фолклор во Република Македонија

Jovanov, Ilco (2013) Основни карактеристики на музичкиот фолклор во Република Македонија. Годишен зборник 2012, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 131-134. ISSN 1857-7296

[thumbnail of 610-1256-1-PB.pdf]
Preview
Text
610-1256-1-PB.pdf

Download (321kB) | Preview

Abstract

Фолклорното творештво создавано на македонска територија е процес кој траел со векови. Имено, и покрај разните историско-социјални случувања и влијанието на културите на народите од соседните држави, македонскиот народ создал творештво карактеристично по својот фолклорен израз - инспириран од содржините на обичаите, традиционалните носии и песните. Тие компоненти се главните белези и инспирација на музичкото фолклорно творештво во Македонија, кое е составено од вокална, инструментална и вокално-инструментална музика. Во зависност од местото на создавањето и од содржините кои се изразени во него, музичкото фолклорно творештво на Македонија ги изразува спецификите на традициите на градските средини и традициите кои ги одбележуваат селските средини

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Sanja Stefanova
Date Deposited: 18 Feb 2014 15:17
Last Modified: 18 Mar 2014 12:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9271

Actions (login required)

View Item View Item