Логистиката и винската индустрија во Република Македонија

Atanasoski, Drasko and Ivanova, Violeta (2013) Логистиката и винската индустрија во Република Македонија. 2-ри Август, Штип. ISBN 978-608-4662-15-0

[thumbnail of Logistika-Vinska industrija-Atanasoski-Ivanova Petropulos.pdf]
Preview
Text
Logistika-Vinska industrija-Atanasoski-Ivanova Petropulos.pdf

Download (117kB) | Preview

Abstract

Логистичките активности во винската индустрија стануваат
сè поважни. Се појавуваат нови пазари како последица на
економскиот развој на некои земји како што се Кина, Русија и
Азиско-Пацифичкиот регион. Покрај тоа, денес 25% од шишињата
вино кои се консумираат се увезени вина, а овој процент ќе бидат повисок во наредните години. Затоа, се очекува зголемување на логистичките операции во винската индустрија. Покрај тоа, за различни видови на вина, од трпезни до супер премиум, потребни се логистички активности. Од друга страна, жестоката конкуренција за постоечки и нови пазари води кон пребарување на синџирот на снабдување со цел да се намалат транспортни трошоци.

Item Type: Book
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Violeta Ivanova Petropulos
Date Deposited: 18 Feb 2014 15:22
Last Modified: 18 Feb 2014 15:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9264

Actions (login required)

View Item View Item