Застапеноста на карцином на дојка во Општина Кочани

Jovancevska, Daniela and Panova, Gordana (2010) Застапеноста на карцином на дојка во Општина Кочани. In: III Национален конгрес на Здружението на медицински сестри, техничари и акушерки на Р. Македонија, 30 Sept - 03 Oct 2010, Струга, Р.Македонија.

[thumbnail of Programa na III Nacionalen Kongres na ZMSTAM.pdf]
Preview
Text
Programa na III Nacionalen Kongres na ZMSTAM.pdf

Download (4MB) | Preview
[thumbnail of Застапеноста на  карцином на дојка во општина Кочани.docx] Text
Застапеноста на карцином на дојка во општина Кочани.docx

Download (17kB)
[thumbnail of Presentation1-РАКНА ДОЈКА-СТРУГА.pdf]
Preview
Text
Presentation1-РАКНА ДОЈКА-СТРУГА.pdf

Download (487kB) | Preview

Abstract

Вовед: Здравствената заштита на жената, особено во репродуктивниот период зазема исклучително место во здраствената заштита на еден народ. Мерките што се превземаат на овој план се многу значајни и
карактеристични. Но и овој период е време кога се појавуваат и многу други заболувања ,кои се и најголемиот проблем во животоот на жената.Најчести заболувања кои се срекаваат кај женската популација се карцином на утерус и на дојка.
Карцином на дојка е современа болест која се јавува кај голем број на жени од различни возрасти и
генерации, но докажано е дека овој тип на карцином најчесто се јавува кај жени од 35 - 50 год возраст, иако не се поштедени и другите возрасти. Карциномот на дојка освен кај жени се јавува и кај мажите кој е скоро ист како кај жените. Симптомите дијагнозата и терапијата се многу слични како кај жените така и кај мажите. Колку е порано дијагностициран, поголеми се шансите за лечење.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 12 Feb 2014 14:50
Last Modified: 12 Feb 2014 14:51
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9163

Actions (login required)

View Item View Item