Најзначајни откритија од областа на микробиологијата

Taleski, Vaso and Danilova, Marina (2013) Најзначајни откритија од областа на микробиологијата. In: Македонски конгрес за историја на медицината, 18-19 Apr 2013, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of НАЈЗНАЧАЈНИ ОТКРИТИЈА ОД ОБЛАСТА НА МИКРОБИОЛОГИЈАТА ТРУД - 2.pdf]
Preview
Text
НАЈЗНАЧАЈНИ ОТКРИТИЈА ОД ОБЛАСТА НА МИКРОБИОЛОГИЈАТА ТРУД - 2.pdf

Download (902kB) | Preview
[thumbnail of Sken Istorija na medicina.pdf]
Preview
Text
Sken Istorija na medicina.pdf

Download (236kB) | Preview

Abstract

Микробиологијата ги изучува наједноставните и најситни живи организми во кои се вбројуваат: бактерии, фунги/габи, Вируси и паразити. Микроорганизмите имаат разновидни улоги од огромно значење како што се: причинуваат инфективни заболувања, важни се во одржување на животот на земјата и во производството на голем број корисни производи.
Развојот на микробиологијата е поврзан со развојот на другите науки, и поминал низ неколку ери на развој преку ери на: шпекулација, опсервација, култивација и физиолошки студии. Во трудот се прикажани најзначајните научници и нивните откритија кои имале огромен придонес во развојот на микробиологијата.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Humanities > History and archaeology
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Vaso Taleski
Date Deposited: 06 Feb 2014 13:29
Last Modified: 06 Aug 2015 09:49
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8958

Actions (login required)

View Item View Item