Kuzelov, Aco (2013) Производство, обработка и преработка на месо. Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. ISBN 978-608-4708-16-2
Full text not available from this repository.Abstract
Месото е производ што се добива при колење на животните. Тоа спаѓа во групата на лесно расипливи намирници, бидејќи се расипува многу бргу ако се чува на несоодветна температура. Посебно бргу се расипува за време на топлите денови.
По својот хемиски состав, а особено како извор на белковини, месото претставува еден од најважните прехранбени продукти за луѓето. Ако во една земја месото се користи почесто при секојдневната исхрана на луѓето се смета дека нивната куповна можност е поголема. Така што, колку годишната потрошувачка на месо во една земја е поголема по жител, толку животниот стандард е повисок. Тоа значи дека годишната потрошувачка на месо по жител е еден од најважните показатели за висината на животниот стандард.
Item Type: | Book |
---|---|
Subjects: | Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Aco Kuzelov |
Date Deposited: | 20 Dec 2013 15:21 |
Last Modified: | 09 Jan 2015 12:31 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8454 |
Actions (login required)
View Item |