Велика Британија и Македонија Грчко-југословенска Федерација (1941-1942) - Документи

Cepreganov, Todor and Dzinko, Teon and Avirovich, Irena and Nikolova, Sonja and Nechev, Zoran (2013) Велика Британија и Македонија Грчко-југословенска Федерација (1941-1942) - Документи. Documentation. Институт за национална историја, Скопје.

[thumbnail of Federacija.pdf]
Preview
Text
Federacija.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Наоѓајќи се во Лондон владите во егзил функционирале како суверени влади на односните земји. Секоја од нив имала разменето амбасадори меѓу себе, а и со Владата на Обединетото Кралство. Во таква ситуација уште при крајот на 1941 година започнале да размислуваат за повоеното уредување на Европа, а посебно на Југо-источна Европа. Британскиот политички врв, имајќи предвид дека Балканот е нивна интересна сфера и сакајќи по војната да ја врати старата состојба започнува да заговара формирање на Југословенско-грчка федерација кон која се планирало да се придружат и други балкански држави. Исто така, заговарале и формирање на Чехословачко-полска конфедерација и Подунавска федерација. Со еден збор, уште тогаш го заговараат формирањето на Европската унија. Но, во сите калкулации за формирање на било федерации, конфедерации, било унии, ниту британските политичари, а уште помалку балканските и оние од југоисточна Европа ја калкулираат Македонија како дел од нив. Македонија не се споменува во ниту еден документ. Се смета за дел од Кралството Југославија и во повоеното уредување на Европа требало остане негов дел.

Item Type: Monograph (Documentation)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 27 Jan 2014 10:27
Last Modified: 27 Jan 2014 10:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8016

Actions (login required)

View Item View Item