Болести на оризот

Karov, Ilija (1980) Болести на оризот. Земјоделски календар. pp. 42-50.

[thumbnail of zemjodelski_kalendar.pdf] Text
zemjodelski_kalendar.pdf

Download (4MB)

Abstract

Кај оризот, како и кај другите житни и културни растенија, се среќаваат голем број на растителни болести, а нивни причинители најчесто се вирусите, бактериите и габите.
Засега вирусните и бактериските заболувања поретко се среќаваат во нашите производни реони, но економски значајни се растителните болести чии причинители се габите, кои ќе бидат и предмет на натамошното испитување. Во овој текст ќе биде краток опис на некои габни заболувања на оризот.
Од големиот број на габни растителни болести што се појавуваат кај оризот во нашите производни услови поголемо економско значење имаат "палежот" на младите клијаници и "темната дамкавост" на оризот, гнијежот на приземниот дел од стеблото, пламеницата, односно "прикулариозната" кај оризот и другите.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Ilija Karov
Date Deposited: 14 Nov 2012 07:13
Last Modified: 10 Jun 2013 08:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/783

Actions (login required)

View Item View Item