Тројцата сурови реалисти: Кјеркегор, Ниче и Достоевски

Stojanov, Trajce (2001) Тројцата сурови реалисти: Кјеркегор, Ниче и Достоевски. СУМ: Списание за уметност (31). pp. 112-124. ISSN 1409-6455

[thumbnail of К.Н.Д..pdf]
Preview
Text
К.Н.Д..pdf

Download (228kB) | Preview

Abstract

Кјеркегор, Ниче и Достоевски се авторите со кои моите нишки се најинтимни. Влијанието врз мојот светоглед и философија било најсилно токму од овие автори. Токму затоа и моето убедување е дека философијата е многу поблиску до литературното, уметничкото, отколку до егзактно -научното. Ниче тврди дека секоја философија е некој вид на мемоари или своевидна исповед на философот. Да, тоа секако, но и повеќе од тоа. Тоа е и самооправдување и самопотврдување, потрага по себе си, а со самото тоа и „тужба“ против другите кои не се согласуваат со нашата потрага. Оттука и сето тоа мноштво философии, философи и философеми, кои третирани строго рационално-логички може да бидат признати како вистинити и логички издржани. Од аспект на ratio сите можат да го поминат тестот. Но сепак, ние секогаш избираме една од тие философии за омилени или најблиски до нас, а тој избор секако не е рационален, затоа што, од аспект на логичноста, сите тие се издржани.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 22 Oct 2013 08:24
Last Modified: 05 Aug 2015 13:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7723

Actions (login required)

View Item View Item