Болести кај житните култури во Република Македонија

Karov, Ilija and Mitrev, Sasa and Kovacevik, Biljana and Ristova, Daniela and Arsov, Emilija (2006) Болести кај житните култури во Република Македонија. Годишен зборник 2006, Yearbook, VI. pp. 17-26. ISSN 1409-987X

[thumbnail of Болести кај житните култури во Република Македонија.pdf] Text
Болести кај житните култури во Република Македонија.pdf

Download (2MB)

Abstract

Во текот на мај и јуни 2006 и 2007 беше проверувана здравствената состојба на површините посеани со пченица и јачмен во следните реони на Република Македонија: Скопје, Штип,Кочани, Куманово, Пробиштип, Свети Николе и Битола. Притоа беа забележани повеќе габни заболувања од кои најголемо економско значење имаа: Puccinia graminis, Blumeria graminis f.sp tritici, Tapesia yallundae и Mycosaphaerella graminicola. Притоа се утврдени тереутосоруси, уредоспори и телеутоспори од габата Puccinia graminis, позната како црна 'рѓа. Потоа го утврдивме присуството на клеистотетиции и аскуси со аскоспори од причинителот на пепелница Blumeria Graminis f.sp Tritici, како и псеудотеции со макроспори и микроспори од Mycosaphaerella graminicola, причинител на септориоза и апотеции со аскуси и аскоспори од причинителот на "птичјо око" Tapesia yallundae.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Puccinia graminis, Blumeria graminis f.sp tritici, Mycosaphaerella graminicola, Tapesia yallundae, тереутосоруси, клеистотеции, псеудотеции.
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Ilija Karov
Date Deposited: 13 Nov 2012 12:21
Last Modified: 23 Dec 2016 13:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/760

Actions (login required)

View Item View Item